29. dets 2014

Noored noorusest

Noorus on üks eriline aeg, kuid kahjuks ei oska paljud seda hinnata. Me ei näe, kui palju erinevaid võimalusi meile on antud ega vaata enam arvutiekraanist kaugemale. Tegelikult on arvuti üks salakaval eluneelaja, millega kaotame ajataju. Aeg lendab kiiresti ja olles vanaema või vanaisa, ei hakka sa ometi lastelastele rääkima, mitu punkti kunagi, noor olles, ühe või teise mängu mõnes versioonis teenisid, keda ületasid. Paraku pole paljudel lastel tulevikus tõesti muud meenutada.

Noorus on ju lõbus aeg. Teed sõpradega igasuguseid lollusi, mõtlemata ette, milleks või kas ikka tasub. Neid tempe me ju kunagi meenutame, nendest räägime ja nende üle naerame. Jutustame, kuidas matemaatikaõpetajale soola kohvi sisse segasime või bioloogiaklassis kella ette keerasime.
Säde Kannumäe, 7. kl

Olen kuulnud vanemate ja nende sõprade noorusajast lugusid, mida nad koolis tegid. Kõige naljakam on see, et nüüd õpin ise samas koolis. Koridori mööda kõndides tuleb naer peale, teades, et siin sai keegi topsitäie vett kaela ja vahetunni lõppedes  kiirustati matemaatika või keemia tundi, kuhu keegi ei julgenud hilineda.
Kristin Valge, 7. kl

Meil, noortel,  on palju vaba aega. Samal ajal kui vanemad peavad tööd rabama, võime meie rõõmustada vabaduse üle, sellest viimast võttes. Pärast kuuleme nagunii, kui kerge elu meil on ja et peale kooli ja õppimise suurt muud tegema ei pea.
Maarja Langus, 7. kl

Noorus on kõige ilusam aeg elus, siis ei ole veel suuri muresid ja kohustusi.

Esimesed kohustused tulid siis, kui lasteaeda läksin. Hommikul pidi vara tõusma, millega mul probleeme polnud. Probleemiks oli päevane magamine. Tegelikult oli lasteaias lõbus ja mõnus, sealt sain esimesed sõbrad.

Koolis on ka tore. Olgu peale, et kohustusi jagub ja käituda tuleb hästi. Kõige hullem on õppimine, aga võtan seda kui tööd, mis tuleb ära teha.  Kodus vanaema ütleb ikka, et õppima peab, kui tahad elus edasi jõuda ja midagi saavutada. Praegu olen väga huvitatud traktoristiks saamisest.

Arvan, et noortel on palju võimalusi oma unistuste täideviimiseks.
Kristo Juul, 6. kl

Mina olen noor inimene. Leian juba praegu, et noorus on ilus aeg. Mul on kaunis kodu, lahe pere, toredad sõbrad, kellega aeg-ajalt teeme midagi huvitavat. Mulle meeldib, et saan tegeleda oma hobidega. Samuti tunnen rõõmu, kui sõidame perega reisile või mõnele üritusele.

Muidugi ei tähenda noorus ainult lõbu. Noorus tähendab ka kohustusi, ettevalmistust tulevaks eluks. Minu olulisim kohustus on õppimine. Läbi õppimise valmistan ennast ette tulevaseks eluks, et täide viia oma unistusi.

Tegelikult on noorus nagu lill. Selleks, et lill ilus oleks, tuleb tema eest hoolitseda – kasta, rohida, väetada. Et noorus ilus oleks, tuleb oma elu elada nii, et hiljem oleks oma noorusaega tore meenutada.
Reinar Vissel, 6. kl